Het spel

Het is vrij simpel: de Devils moeten meer scoren dan de tegenstander. Het spel begint met een face-off en wordt ook op die manier voortgezet als het spel heeft stilgelegen. We spelen 3 x 15 minuten. Officiële speeltijden, dus geen ruimte voor tijdrekken. De klok wordt stopgezet als het spel stilligt. Staat het bij het einde van de derde periode gelijk, dan wordt een sudden-death overtime gespeeld, waarbij de eerste goal goed is voor de winst. In de overtime gaat er bij beide teams een speler af. Staat het na de overtime nog gelijk, dan wordt de wedstrijd beslist met een shoot-out.

Het team

Het team bestaat uit een goalie en vijf spelers: twee Defense-spelers en drie Forewards. Ze mogen doorlopend wisselen, zodat iedereen op het ijs er vol gas kan geven. Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt mogen de teams dit tijdens het spel doen, zolang de speler die eraf gaat maar binnen anderhalve meter van de bank is en niet aan het spel meedoet. Over het algemeen wordt met vaste lijnen gespeeld, wat betekent dat de twee verdedigers er vaak tegelijk afgaan. Hetzelfde geldt voor de drie aanvallers.

De regels

Alle spelers mogen overal op het ijs komen, de goalie mag op een stoute avond tot aan de middenlijn. De puck mag worden meegenomen met de schaats en worden opgevangen met de hand. Het werkt het beste om de puck met de stick te verplaatsen en dat komt dan ook het meeste voor. De spelers hebben de vrijheid om dit naar eigen inzicht in te vullen. Om de snelheid in het spel te houden wordt voor twee zaken afgefloten:

offside

Offside

Als spelers in de aanvalzone (voorbij de blauwe lijn) zijn voordat de puck daar is.

Icing

Icing

Als het team de puch voorbij de rode middenlijn schiet, tot aan over de rode lijn parallel aan het doel van de tegenstander.

Het gaat er ruig aan toe op het ijs en veel is toegestaan. Bodychecking mag, mits de speler zijn schouder, heup of bovenlichaam gebruikt om een tegenstander aan te rijden. Deze speler moet op dat moment wel in bezit van de puck zijn. Checken tegen het hooft mag niet en iemand checken die met zijn gezicht richting de boarding staat is ook niet toegestaan.

Ondanks dat er veel mag, kan het fysieke spel ook tot de nodige overtredingen en daarmee straffen leiden. Hieronder staan de belangrijkste aan de hand van de gebaren van de ref voor jou op een rij, zodat je precies weet welke overtreding er zojuist is begaan.

De straffen

Het verschi tussen een toegestane check en een straf is open voor interpretatie. Het blijfteen bron voor oneinigheid tussen fans, spelers en de ref. Kort gezegt zijn er twee soorten te onderschijden: kleine en grote.

Kleine straffen

Spelers die een kleine straf krijden worden voor twee minuten van het ijs gestuurd, zonder dat daarvoor een speler in de plaats kan worden ingezet. Scoort de tegenstander, dan eindigt de straf onmiddellijk. We zetten de meest voorkomende straffen voor je op een rijtje:

Voor het illegaal belemmeren van de tegenstander

Holding

Holding

De tegenstander in toom proberen te houden door deze met de hand vast te houden.

Hoocking

Hoocking

De tegenstander in toom proberen te houden door deze met de stick in de weg te zitten.

Tripping

Tripping

Je stick, knie, voet, arm, hand, of elleboog gebruiken om een tegenstander te laten vallen.

Voor het gevaarlijk gebruiken dab de stick

Cross-checking

Cross-checking

De stick tussen twee handen pakken en de tegenstander daarmee een bodycheck geven.

High-sticking

High-sticking

Ieder contact met de stick boven de schouders van een tegenstander.

Slashing

Slashing

Iedere harde slag met de stick op het lichaam, de handen of de stick van een tegenstander zonder dat dit gebeurt in een poging de puck te spelen.

Voor gevaarlijke fysieke fouten

Elbowing

Elbowing

Je elleboog gebruiken om een tegenstander te checken.

Roughing

Roughing

Een slaande beweging, met of zonder handschoenen aan, meestal richting het hoofd van de tegenstander, of een kleine schermutseling die geen grote straf waard is voor een van de spelers.

Grote straffen

Een speler die een grote straf krijgt wordt voor vijf minutenvan het ijs gestuurd. Meestal gebeurt dit als er wordt gevochten. Beide spelers ontvangen dan vijf minuten straf. In dat geval kunnen deze spelers wel worden vervangen door andere spelers. Als een speler een grote starf krijgt voor poging (die leidt) tot een blessure, dan wordt deze uit de wedstrijd gehaald. In dergelijke situaties moet een teamgenoot de straf voor deze speler uitzitten, zonder dat er een vervanger mag worden opgesteld.

Misconduct

Misconduct

Tien minuten straf voor buitensporige onsportiviteit.

Nijmegen
Ahoud Schilders
Rovinij uitzendbureau
de waal printing

Adres


Adres


Van Rosenburgweg 2, 6537 TM Nijmegen

Telefoon


+31 (0)61 554 6560